tiistai 2. maaliskuuta 2010

Paranoidisen skitsofrenian oireet

3. Paranoidisen skitsofrenian oireet

Paranoidiseen skitsofreniaan kuuluvat vainoharhaisuus, aistiharhat, kokemukset viesteistä mediassa ja ympäröivässä maailmassa, jotka ovat kohdennetut juuri itselle, sekä erilaiset tunne-elämän oireet, kuten aggressio tai kykenemättömyys tuntea tunteita. Paranoidista skitsofreniaa sairastaa noin joka sadas.

Kerron noin yleismalkaisesti millaisia paranoidisen skitsofrenian oireet ovat. Laitan jokaisesta omakohtaisen esimerkin, millainen psykoosi juuri minulla oli. Jos tahdot jakaa oman kokemuksesi minun kanssani, olisin enemmän kuin kiitollinen.

3.1 Vainoharhat

Monet sairastuneet alkavat epäillä, että heitä kohtaan on suunnitteilla jotakin ikävää. He kokevat, että asuntoon on asennettu kameroita ja heitä tarkkaillaan. Monet tekevät kaikkensa: maalaavat tai verhoavat seinät, teippaavat tietokoneen kameran umpeen ja koettavat saada seuraamisen loppumaan. Heillä on vahva tunne, että heitä kytätään, ns. paha silmä valvoo. Kun skitsofreeninen ihminen alkaa tajuta, että tuo tunne on sairautta, eikä todellisuutta, ollaan jo voiton puolella. Moni skitsofreeninen oppii elämään tuon tunteen kanssa, tietäen, että seuraaminen ei ole totta. Se on vain tunne.

Vainoharhaan liittyvät myös salaliittoteoriat. Skitsofreeninen epäilee ja uskoo, että koko maailma tietää hänen asiansa, ja asioita salaillaan ja pidetään pois päivän puheenaiheista, koska ihmiset ovat ilkeitä, eivätkä tahdo auttaa skitsofreenista. Sairastunut saattaa uskoa, että hänellä tehdään ihmiskokeita, häntä jotenkin hyväksikäytetään, hänen elämäänsä 'myydään', tai vaikkapa, että hänen elämäntarinansa on varastettu.

Vainoharhaisuus herättää pakokauhua ja aggressioita. Ihminen uskoo olevansa aivan yksin maailmassa kaikkia muita vastaan. Kenellekään ei voi uskoutua, sillä pienestäkin viestistä voi päätellä, että ihminen kuuluu 'heihin'. Heihin, jotka kiusaavat ja tekevät pahaa, ja pahimmassa tapauksessa koettavat kiusaamisellaan ajaa ihmisen itsemurhaan. Sairauden pahentuessa usko salaliittoon vahvistuu, ja taas lääkityksen toimiessa nämä harhat lievittyvät tai katoavat kokonaan.

3.2 Aistiharhat

80 % kuulee paranoidista skitsofreniaa sairastavista kuulee ääniharhoja. Äänet saattavat olla joko ajatusimpulsseja, kuten joku hokemassa pään sisällä: "Tapa itsesi, tapa itsesi,,,,,", tai äänet saattavat olla 'oikeita', kuten ovikellon ääntä tai puhelimen pirinää. Monet skitsofreeniset kykenevät kuulemaan ajatuksen tasolla puhetta, tai puhetta, joka oikeasti tuntuu tulevan jostakin lähteestä.

Skitsofreeninen kykenee monesti myös keskustelemaan äänien kanssa, ja monesti äänet ovat ivallisia ja mitätöiviä. Pilkkaavat ja ivaavat äänet ajavat monet skitsofreenikot hermoromahduksen partaalle, ja epätoivoissaan ihminen saattaa tehdä täysin järjetöntä, kuten alkaa huutelemaan parvekkeelta tai hakkaamaan seiniä.

3.3 Viestit mediasta ja ympäröivästä maailmasta

Salaliittoteorioihin liittyy skitsofreenikon kyky lukea salattuja viestejä. Koska koko maailma on vainoharhaista vastaan, on merkkejä ja viestejä ympärillä, jotka kertovat siitä, että häntä vainotaan ja seurataan. Esimerkiksi lööpit saattavat olla viestejä juuri skitsofreenikolle. Mainokset ja lehdet voivat olla täynnä ivaavia viestejä. Toiset viestit taas saattavat olla jonkin hyvän tahon jättämiä. Ne rohkaisevat, tai kertovat, että ihminen on oikealla tiellä ja vahvistavat jatkamaan. On erittäin merkityksellistä millaista kirjallisuutta ja millaisia elokuvia katsoo, sillä kaikki vastaanottamamme vaikuttaa suuresti siihen, mitä ja miten ajattelemme.

Itse sain paljon viestejä elokuvista. Olinkin elokuvanarkomaani. Saatoin päivässä katsoa jopa neljä, viisi elokuvaa. Kaikissa jotenkin käsiteltiin elämääni. 'Hyvien' elokuvien vaikutus oli minusta merkillinen. Jos näin inhimillisen elokuvan, jossa osoitettiin sääliä, myötätuntoa tai rakkautta minua kohtaan, sain raivokohtauksen. En kerta kaikkiaan kestänyt sääliä tai rakkautta. Olin psyykkisesti niin vereslihalla, että kaikki inhimillinen satutti ja järkytti minua.

3.4 Tunne-elämän oireet

Skitsofrenian sanotaan olevan laaja-alainen tunne-elämän häiriö. Monet skitsofreenikot muuttuvat ilman lääkitystä helposti hermostuviksi, ärtyneiksi ja vihaisiksi. Toiset taas menettävät kokonaan kykynsä tuntea tunteita. Kun psykoosi on päällä skitsofreenikko on säikky, pelokas, pakokauhuinen ja äärimmäisen tarkkaavainen kaikkea kohtaan. Hän on valpas ja varuillaan. Milloin tahansa, mikä tahansa saattaa saada aikaan katastrofin. Äärimmäinen jännitystila kuluttaa voimia ja psykoosin laukeamisen jälkeen, kun lääkkeet alkavat tehoamaan, sairastunut kokee syvää väsymystä aina lamaannukseen saakka. Mieli on joutunut liian koville.

3.5 Kaikkivoipaisuuskuvitelmat

Monella skitsofreenisella on kuvitelmia, että hän on nero, kuninkaallinen, tai Jeesus, Buddha, Hitler, kuka tahansa erittäin tunnettu ja paljon vaikuttanut ihminen. Kaikkivoipaisuuskuvitelmat saavat skitsofreenisen janoamaan arvonantoa ja kunnioitusta. Ihminen uskoo oikeasti saavuttaneensa jotakin aivan erityisen hienoa, kuten keksineensä aikakoneen, ja ihmettelee, miksi maailma ei suostu tunnustamaan hänen erityislaatuisuuttaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti